Yoga Nidra; een meditatieve Yoga

Vind je het lastig om op een kussen te mediteren en zogezegd je gedachten stil te zetten? Op zoek naar een andere vorm van mediteren? Yoga Nidra is vast wat voor jou!

Het woord ‘Nidra’ betekent slaap, Yoga Nidra is dus letterlijk slaap-yoga. Een meditatieve vorm van yoga zou je kunnen zeggen. Deze meditatieve techniek wordt reeds beschreven in de oude teksten van duizenden jaren geleden in India, de Tantra’s. Tijdens Yoga Nidra zit je bewustzijn tussen slapen en waken in, zonder dat het een relatie heeft met een van beide.

De enige zintuigen die tijdens Yoga Nidra actief blijven, zijn het voelen en het luisteren. De overige zintuigen worden op non-actief gesteld en dit geeft het meditatieve aspect. Yoga Nidra ontspant fysieke, mentale en emotionele onrust, wat je dichterbij je ware zelf brengt. Een half uur Yoga Nidra staat gelijk aan drie uur slaap. Tijdens de gewone slaap ben jij je niet bewust van je lichaam noch van je omgeving. Ondanks fysieke en mentale spanning is het mogelijk te slapen, terwijl tijdens Yoga Nidra de fysieke en mentale onrust met bewustheid wordt verminderd.

Yoga Nidra wordt naast het ontspannen van de geest en opdoen van energie toegepast bij aandoeningen als hypertensie, hart- en vaatziekten, artritis, maagzweren, migraine en angstproblemen.

Zelf pas ik het al jaren toe en zweer ik erbij. Na een operatie was dit de eerste vorm van Yoga die ik weer kon toepassen in mijn revalidatieproces en alleen daarom al van onschatbare waarde.

Bij Yoga Nidra ga je liggen in de ‘Savasana’ houding op je yogamat, oftewel liggen op je rug met je handen naast je zijde en handpalmen naar boven. Zorg dat je niet koud wordt en dek jezelf toe met een deken. Het is de bedoeling niet in slaap te vallen bij Yoga Nidra. Begin bij voorkeur met een geleide Yoga Nidra meditatie via een cd-rom of via internet, als je meer geoefend bent kun je het zelf toepassen. Aan Yoga Nidra is bekendheid gegeven in de vorige eeuw door Swami Satyananda Saraswati, ik raad een opname van zijn meditatie zeker aan:

https://youtu.be/E4fO1istXvo

yoga-nidra-002