De overgang van seizoen naar seizoen is traditioneel in de Ayurveda de beste tijd voor een reiniging, een Detox. Zo maak jij je lichaam klaar voor het volgende seizoen wat gaat komen. Vooral bij de overgang van de herfst naar de winter is dit belangrijk, omdat de kou en de vocht van de winter meer van je lichaam en je weerstand vraagt.

Wat zijn de voordelen van een Detox?

 • Herstel en rust voor de geest en het zenuwstelsel
 • Helderheid en gegrondheid
 • Verbetering van de energiehuishouding, vitaliteit en zin in het leven
 • Een gezond gewicht
 • Herstellen van een gezond slaappatroon
 • Een regelmatige stoelgang
 • Herstellen van de natuurlijke staat van geestelijke en lichamelijke balans
 • Bevorderen van een optimale gezondheid

Voel jij hier ook wat voor?

Periodiek detoxen is een belangrijk aspect van een Ayurvedische levensstijl, maar de manier die je kiest dient altijd afgestemd te zijn op je constitutie (dosha), hoe je in je vel zit, je weerstand, je leeftijd, maar ook seizoensinvloeden. Gelukkig zijn er vele manieren, zodat er altijd wel 1 bij je past. De lengte, intensiteit kunnen worden aangepast om het individu te ondersteunen.

In de meeste Detox programma’s staat het vereenvoudigen van de voeding centraal, en het toevoegen van ondersteunende middelen. Het doel is om Vata, Pitta en Kapha te balanceren, de afvalstoffen (ama) te verwijderen, je spijsverteringsvuur (Agni) te balanceren en te versterken en de natuurlijke intelligentie van het lichaam te herstellen. Opmerkelijk genoeg kunnen deze krachtige doelen zowel curatief als preventief worden bereikt, dit omdat detoxen het verdedigingssysteem van het lichaam nieuw  leven wordt ingeblazen. Maar ook de capaciteit voor herstel en vernieuwing worden vergroot. Het resultaat van zelfs een eenvoudige Detox kan zeer krachtig zijn. Dus jij kan dit ook!

De Ayurvedische versie van detoxen is gefundeerd op een mono-dieet van volkoren granen, groenten, legumes, Ghee, vele kruiden en veel verschillende smaken. Terwijl je voeding wordt vereenvoudigd, ben je niet aan het vasten. Sterker nog, je bent aan het genieten van heerlijke recepten en een zeer gebalanceerd dieet. Begin met kleine stapjes!

Probeer het uit en ga je energieker en krachtiger voelen!

De volgende detox is voor elke dosha geschikt en vooral geschikt voor beginners omdat het zeer eenvoudig is.

3 dagen Ayurvedische Detox

Deze  3 daagse Detox is ontworpen om de spijsvertering uit te laten rusten en te resetten in de kortste tijd mogelijk. De basis van de reiniging is een eenvoudig dieet van volkoren granen en kitchari en wordt aangevuld met ontgiftende vloeistoffen en ondersteunende kruiden. Je stookt hierbij je agni (spijsverteringsvuur) weer op en verwijdert je afvalstoffen, op een dieper niveau. Het lichaam wordt gestimuleerd om weer op een natuurlijk niveau te functioneren, je spijsvertering wordt versterkt en overtollig Vata, Pitta of Kapha wordt verwijderd.  Je zult verschil merken in eetlust, stoelgang en emotionele staat van zijn.

 • Neem een periode waarin je niet veel hoeft te doen, bijvoorbeeld een weekend
 • Ontdoe je voeding de dagen voor de Detox van vlees, suiker, cafeïne, alcohol en nicotine
 • Eet gedurende de Detox Kitchari en havermout met verwarmende kruiden zoals kardemom en kaneel. Bij de Kitchari kan je variëren door verse koriander toe te voegen of een chutney als bijgerecht. Recept Kitchari: basmati rijst en mung dal (linzen) 2:1, samen koken met wat kurkuma, 1 theelepel ghee en zout. 2.5 x meer water dan rijst. Kook en 20-25 min tot het de consistentie heeft van een dikke soep.
 • Heb je toch honger tussendoor, neem dan rauwe noten zoals amandelen of walnoten
 • Drink zoveel mogelijk warme dranken gedurende de dag, zoals verse gemberthee, verse kaneelthee, verse venkelthee etc.
 • Je dagelijkse routine bestaat uit yoga, meditatie, wandelen in de natuur en goed uitrusten
 • Sta vroeg op (6.00 uur) en ga vroeg naar bed (voor 22.00 uur)
 • Begin de ochtend met Oil Pulling (zie vorige blog) en smeer jezelf in de ochtend in alle rust in met biologische sesamolie. Laat dit intrekken terwijl je yoga doet en douche het na ongeveer een half uur eraf met alleen water.
 • Drink een uur voordat je gaat slapen heet water met Triphala (zie andere blog); dit stimuleert de spijsvertering en is reinigend.
 • Doe de dagen erna nog rustig aan met je ritme en met je voeding en elimineer junkfood, alcohol, cafeïne, nicotine en suiker zoveel mogelijk 🙂

Succes, ik weet zeker dat jij het kan EN dat jij je beter gaat voelen!