Voel jij je de laatste tijd wat energieloos of heb je last van hormoonschommelingen? Dan zou je zeker eens Shatavari kunnen proberen.

Shatavari wordt al eeuwenlang toegepast in de Ayurveda. Het staat bekend als ‘de koningin van de kruiden’ omdat het de positieve emoties bevordert. Shatavari helpt het lichaam van de vrouw in balans te houden. Deze plant (Aspargus rasemosus) met haar sierlijke slanke blaadjes en lieftallige witte bloemetjes wordt wel ‘het Ginseng voor vrouwen’ genoemd. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat Shatavari een ontstekingswerende en versterkende werking heeft op de eierstokken en de baarmoeder. Het poeder wordt toegepast bij onvruchtbaarheid, menstruatie en een probleemloze overgang in elke leeftijdsfase. Tijdens de zwangerschap werkt het toniserend, na de zwangerschap bevordert het de melkvorming.

Ook zou het extract een rustgevende werking hebben en goed zijn voor de ademhaling, de spijsvertering en de vrouwelijke geslachtsorganen (in evenwicht brengen van het hormoonstelsel). Voor het bevorderen van de vruchtbaarheid wordt het extract van de wortel en de bladeren gebruikt, die verschillende soorten saponine bevatten.

De Asperge groeit door heel India, vaak in gebieden met een hoogte tot 1400 meter. Het is een struik die ongeveer twee meter hoog wordt. De jonge stengels zijn als groente een lekkernij, de wortels worden gebruikt voor de gezondheid.

Het kan door elke type dosha (Vata,Pitta, Kapha) worden gebruikt en er zijn geen contra indicaties bekend.

Shatavari is via verschillende websites op internet te bestellen, ik adviseer de capsules omdat het poeder een onaangename smaak heeft 🙂

Ter informatie nog wat traditionele combinaties:

Shatavari + Brahmi voor Postnatale depressie

Shatavari + Guduchi bij Geringe menstruatie

Shatavari + Nimba bij Bacteriële en virale infecties

Shatavari + Yashtimadhu bij Maagzweer en brandend maagzuur.

shatavari