5 Ayurvedische manieren om dagelijks te reinigen

Volgens de Ayurveda is de Agni (het spijsverteringsvuur) de hoeder en beschermer van je gezondheid. Een gebalanceerde Agni behoudt en herstelt je optimale lichamelijke en mentale gezondheid, en voorkomt de vorming van Ama (afvalstoffen). Aan de andere kant, een niet optimaal functionerende Agni is de oorzaak van ziekte en disbalans.

Reiniging is een zeer goede manier om je Agni in balans te houden. Maar heb je niet altijd tijd voor een Detox in je leven, probeer dan om een kleine reiniging op dagelijkse basis toe te passen. Ook dan houd je jouw Agni optimaal!

  1. Begin de dag met warm water, met citroen en rauwe honing. Het warme (gekookte) water verbetert je Agni en brengt je lymfatisch systeem in beweging. De citrus stimuleert je spijsvertering en de honing helpt om de Ama te verwijderen uit je maag-darmkanaal. Verder de hele dag warm water (zonder honing en citroen) blijven drinken.
  2. Eet in ieder geval 1 voedingsmiddel dat de lever ondersteunt, zoals bieten, kurkuma, avocado en pastinaak (kliswortel). Bieten zijn rijk aan plantaardige flavonoiden wat de leverfunctie een boost geeft, kurkuma helpt ons om ver te verteren en stimuleert de productie van gal. Pastinaak helpt de lever te herstellen en ergere schade te voorkomen en avocado produceert een antioxidant dat helpt de lever bij het filteren.bieten
  3. Eet 1 dag alleen Kitchari, een mix van rijst, mung dal linzen en specerijen (kurkuma, komijn, gember, zout). Drie keer per dag alleen Kitchari en geen snacks tussendoor. Voeg wel wat van de voedingsmiddelen van nummer 2 toe, om de lever extra te ondersteunen. Blijf jezelf hydrateren met warm water en kruidenthee. De lunch is de grootste maaltijd omdat de Agni dan op zijn hoogst is, eet langzaam en mindful.
  4. Reinig je omgeving. Volgens de Vastu Shastra (de Feng Shui van de Ayurveda) zal het reinigen van je huis lichtheid en puurheid opleveren. Zodat de prana (levensenergie) door je huis en door jou zal stromen. Doe het stap voor stap en begin bijvoorbeeld met het opruimen van de koelkast. Besteedt goed aandacht aan de noord oostelijke hoek van je huis en de Brahmastan, de centrale plek in je huis. Zorg dat deze netjes en opgeruimd zijn, vrij van rommel en zware meubels. Steek na het reinigen en opruimen wat wierook op om je huis te zuiveren. Wees dankbaar voor je mooie woonplek!
  5. Tadaaaaa…en nu iets totaal onverwachts …neem Triphala! Maar natuurlijk. Triphala is de beste reiniger. Aan alle mooie kwaliteiten van Triphala heb ik al eerder een blog gewijd, dus ik herhaal mijzelf niet. Het helpt bij je spijsvertering en ondertussen is het ook een wonderdrankje voor je algehele gezondheid.

Dat was het! Neem eruit wat voor jou goed voelt en wat goed toe te voegen is in je dagelijkse schema. Kleine stapjes betekenen uiteindelijk mega grote stappen.

Succes!