Terugblik op India 2016

Het was een zeer inspirerend en intensief jaar. Reizend van het hete zuiden naar het frisse en energieke Noorden. De toppen van de Himalaya en de tropische wouden van Kerala. Afwisselend was het zeker. En doordat ik het geluk had met verschillende leraren te studeren heb ik vele invalshoeken en visies mogen ervaren. Wat zeer verrijkend is!

Dr. Ashwin

Dr. Ashwin Sastry

Als eerste was daar Dr.Ashwin in het kleine dorp Hariharapura. Zijn scherpe blik, zeer analytisch vermogen en hoge eisen maakt de studie in eerste instantie tot een grote uitdaging. Medische termen en het leren van Sanskriet stond op het programma. Hoe meer de tijd vorderde, hoe makkelijker het werd. Boeren en lokale bevolking waren de voornaamste bezoekers van zijn dorpskliniek. Met daarnaast in schril contrast de Ayurvedische kliniek 300 m verderop met Internationale patiënten vanuit US, Australië, Azië en Europa. Aanvullend kreeg ik een gratis cursus in culturele antropologie!

Het geven van de behandelingen in de ochtend gaf veel voldoening; in de hitte staand naast een pan met warme olie en deze ritmisch over het lichaam van de patient gieten; de lichaamsmassage die de patiënten in een uiterste staat van ontspanning bracht; de Shirodhara die de patiënten naar een ander bewustzijn hielp. Ik kan eindeloos zo doorgaan. De heilzame werking van de medicijnen en de grote lichamelijke en mentale verandering die ik bij vele patiënten heb gezien. Zoals de vrouw uit België die na 15 jaar eindelijk een nacht had doorgeslapen. Tot tranen geroerd was zij. En de Amerikaanse vrouw die al na een week behandeling weer zelfstandig kon lopen na 35 jaar ernstige Artritis. De patiënten die na zo’n dag of vijf aan de detox rustiger in hun hoofd werden. En aan het einde van de behandelperiode van minimaal drie weken de zachtere gelaatstrekken en hun mildere spraak. De eindeloze waardering van alle patiënten naar Dr.Ashwin en zijn team toe.

Woorden schieten te kort om de ervaring en de dankbaarheid te omschrijven die ik ervoor heb.

Thailand

Peter Malakoff

Na een stop van een maand in Thailand voor een Body-Mind-Spirit-Training (trikamethod.com) van een geweldige leraar, terug naar India en daar kwam de Himalaya in zicht. De practioner (Peter Malakoff) waar ik mee zou studeren had echter een ongeluk gehad en was beperkt beschikbaar. Toch heb ik veel geleerd van zijn Westerse insteek (hij is Amerikaan) en zijn historische insteek vanuit zijn achtergrond als Vedische wetenschapper en storyteller. En daarnaast kon ik genieten van de majestueuze bergen en de overweldigende natuur daar.

Dr. Vati

Dr PMS Raveendranath

Vanuit het Noorden weer helemaal naar het Zuiden, het warme en vochtige Kerala. Daar was Dr.Raveendranath, in kort Dr.Ravi, 1 van de leraren van Dr.Ashwin. Een totale andere persoonlijkheid (Kapha bij Dr.Ravi en Vata bij Dr.Ashwin) en een totaal andere ashram, met veel personeel en een eigen medicijnen fabriek. Ik verval in cliche, maar wederom zeer leerzaam. Voor andere redenen; de junior-dokters die mij niet wilden betrekken in hun leer-programma, het Indiase personeel die de kat uit de boom keek. Maar ook de consulten van Dr.Ravi die uitgebreid een diagnose en een zaak uitlegde. De behandelingen die ik weer mocht geven en het samenwerken met het Indiase personeel die al snel ontdooide. Alles droeg bij aan een nooit-meer-te-vergeten ervaring.

Swamiji Yogaratna

Swamiji Yogaratna

Na Kerala had ik nog een aantal stops, terug naar twee bekende plekken. Gokarna, mijn eerste stop van februari jl. bij de Ashram van Swamiji Yogaratna. Met open armen werd ik onthaald en Swamiji gaf me de gelegenheid om massages te geven en een SelfCare & Cooking-Workshop te organiseren. De enthousiaste deelnemers gaven aan dat ik hier mijn baan van moest maken 🙂 Ook zorgde Swamiji dat Johnson langs kwam en mij de fijne kneepjes van de Marma Massage leerde, de energiepunten in het lichaam.

Chennai & Tamil Nadu

Via een paar weken Dr.Ashwin, door naar Chennai en daarna reizen door Tamil Nadu. De provincie met de vele Hindoeïstische tempels en de heilige plekken zoals Thiruvannamalai. Geen Ayurveda beoefend maar een spirituele reis door naar binnen te keren. Een mooi einde van een heerlijk jaar!

You go Girl!

Een jaar dat mij geïnspireerd heeft voor de rest van mijn leven. Nu terug in Nederland en afvragend, “wat doe ik met deze kennis en ervaring? Hier zitten ze niet te springen om mij.” Maar ik geloof heilig in de werking en leefwijze van de Ayurveda, dus ga ik gewoon door! Dus back to business and back to basic, mijn massagetafel staat klaar en de ongecompliceerde behandelingen kunnen worden gegeven. You go girl! zouden mijn Amerikaanse vrienden zeggen.

Dus geef het door aan degene die ook geïnteresseerd en geïnspireerd zijn door de Ayurveda: I am back!

Namaste van Yolanda

namaste-welcome