Ayurveda is een oude en traditionele gezondheidsleer uit India, wat terug gaat meer dan 3000 jaar voor Christus. De letterlijke vertaling uit het Sanskriet is Kennis of Wetenschap van het leven.

Ayurveda gaat over leven in harmonie met de elementen van de natuur. Over fysieke, mentale en spirituele gezondheid van het lichaam, het hoofd, de geest en de zintuigen.Over hoe je wel en niet moet leven, om gelukkig en gezond te zijn en te blijven.

Ayurveda omarmt alle aspecten van het welzijn van levende wezens. Volgens de wetenschap van Ayurveda is gezondheid niet een staat van zijn waarin je vrij bent van ziektes, maar meer een structurele staat van zijn waarin je geniet van fysiek, mentaal en spiritueel geluk en voldoening.

Unieke aspecten van de Ayurveda zijn dat het de oorzaak of de wortel van de ziekte bestrijdt, dat er geen gifstoffen in de medicijnen zitten, dat het zowel preventief als curatief kan worden ingezet, dat het dicht bij de natuur staat en ook dat de psyche wordt meegenomen in het geheel.

De vijf elementen uit de natuur vormen de structuur van het universum en van het menselijk lichaam. Elk lichaam en geest is uniek en heeft een geboorte constitutie (Prakruti) met specifieke verdeling van de elementen. De meeste mensen hebben 1 of 2 elementen die dominant aanwezig zijn, wat het type bepaald die jij bent, de Dosha.

Ayurveda Doshas

In principe trekken alle elementen door het hele lichaam, maar er zijn wel speciale gebieden in het lichaam en organen die gerelateerd zijn aan een dosha.

In het algemeen is het gebied onder de navel gekoppeld aan Vata, het gebied tussen navel en hart aan Pitta en het gebied boven het hart is gekoppeld aan Kapha.

Ayurveda Doshas lichaam

Naast de elementen en de doshas zijn er nog twee basisbegrippen binnen de Ayurveda die belangrijk zijn, Agni en Ama.

Agni, wat letterlijk vuur betekent, is het spijsverteringsvuur wat zorgt voor de vertering en verwerking van voedsel, emoties, prikkels, indrukken en herinneringen. Agni is de basis van een goede gezondheid, het is heel belangrijk om het vuur op de juiste “hoogte” te houden.

Ama zijn de gifstoffen in het lichaam, meestal het gevolg van onvoldoende verteerd voedsel in het maag-darmkanaal.

 

Lord Dhanwanthari wordt beschouwt als de god van de Ayurveda.

LORD DHANWANTHARI MANTRAAyurveda - LORD DHANWANTHARI

“Om namo bhagavate vasudevaya

Dhanwantaraye amrutakalashahastaya

Sarvamayavinashaya

Trilokya nadhaya bhagavate namaha”

(Oh god Dhanwanthari, who is the supreme God of the Universe, who is having the bowl of healing in his hand, who is curing all the diseases on the Universe, who is the God of the three worlds, I bow and pray to YOU)